top of page

 

ПайдаЛаджин 

ПайдаЛаджин тур на  Мастер Хончи Шао в България

30 юни - 16 юли 2016

Имам честта и уникалната възможност да съм една от ученичките на Мастер Хончи Шао и част от неговия екип.

 

Благодарна съм на преподавателката ми по Кинезиология - Лазарина ван Оствейн за покана й да бъда част от екипа на  организаторите на всички мероприятия, съпътстващи ПайдаЛаджин тура на Мастер Шао в България.

В сътрудничество с колегата Камен Филипов разпространяваме методите в цяла България, организирайки практически еднодневни лекции, семинари и различни събития.

 

Мастер Хончи Шао е световноизвестен китайски учител и лечител, който обикаля света, за да предаде знанията и опита си как сами да подобряваме здравето си.

 

След като години изучава и практикува редица древни китайски лечебни методи, Мастер Шао избира 2 метода за възстановяване и поддържане на здравето, които са лесни, бързи и напълно безопасни за приложение при всички възрасти и здравословни състояния.

Това са методите Пайда и Ладжин.

Както пише Мастер Хончи Шао в книгата си "Самолечение с ПайдаЛаджин":

 

"Универсалните ценности на ПайдаЛаджин са извлечени от нашите древни възгледи за вселената и грижата за здравето: че позитивната енергия вътре в тялото ни е нашата защита от злото. Философията на този метод може да се проследи назад във времето до древните китайски текстове Хуанди Нейджинг (Huang Di Neijing)  и Тао Те Чинг (Tаo Te Ching)."

"В човешката история има различни методи за самолечение. Йога, Тай-чи, медитация и съвременните спортове са обичайни методи за самолечение. Методите за самолечение, които застъпваме тук следват ученията в Хуан Ди Ней Джин (Huang Di Nei Jing; опростен китайски: 黄帝内经; традиционен китайски: 黃帝內經; пинин: huáng dì nèi jīng), известни също като „Канон по Вътрешна Медицина на Жълтия император”. Това е древен китайски текст по медицина, който се счита за фундаментален доктринен източник на китайската медицина от преди повече от две хилядолетия. Хуан Ди Ней Джин препоръчва „грижата за Сърцето като най-голям приоритет, следван от външно лечение и терапии, свързани с диетата, и използване на лекарства като последна мярка“. Ние вярваме, че следвайки тези принципи, всеки би бил способен да се самолекува. Забележете, че „сърце“ се отнася до физическия орган сърце, докато „Сърце“ се отнася до онази неуловим система в човека, която чувства.

Тогава идва въпросът „как“.  Как да се грижим за „Сърцето“? Как да изберем външна терапия? Метод на лечение, който е прекалено сложен, който има ограничено приложение и очевидни странични ефекти, или който няма необходимата ефикасност, не би могъл да бъде общоприет.  В течение на годините, моето търсене на традиционни методи за лечение ме отведе на много пътешествия. Чрез изучаване и многократно практикуване, аз не само открих някои прости и ефективни методи, но и обобщих седем критерия. Аз разбрах, че само когато един метод отговаря на всички тези седем критерия, той може да бъде приет с готовност и да има полза за огромно мнозинство от хора. Тези критерии са:

Самостоятелна приложимост: Това трябва да бъде метод за самопомощ, достъпен за всички, за цялостно подобрение на здравето и лекуващ заболявания. Този принцип е от първостепенна важност, тъй като здравните услуги и повечето природни терапии разчитат на дейността на здравните и медицински професионални терапевти.

Ефективност: Ефективността трябва несъмнено да превишава тази на общоприетите медицински практики. Това е най-голямата мотивация за хората, иначе защо да го практикуват?

Простота: Трябва за бъде достатъчно прост, така че повечето хора да могат да го овладеят за една или няколко минути. Иначе той няма да може да прескочи расови, езикови, религиозни или други бариери, и да се разпространява по света.

Безопасност: Трябва да е без никакви странични ефекти.

Универсално приложение: Трябва да е ефективен при самолечението на повечето описани в съвременната медицина физически и духовни разстройства, включително често срещани заболявания, остри, хронични, критични и редки заболявания.

Ниски или никакви разходи: Разходите по него трябва да са ниски или дори никакви, така че обикновените хора и дори най-бедните семейства да могат да си го позволят, и така да може да спести медицинските разноски на индивида, семейството, организациите и нациите.

Органичен: Не трябва да разчита на никакви медицински или лечебни апаратури, за да се избегне замърсяване на човешкото тяло и Майката Природа, и за да няма загуба на енергия или ресурси.

На пръв поглед може да изглежда невъзможна задача да се намери лечебен метод, който изпълнява всички тези критерии. За щастие, не само открихме такива методи, а ги и разпространяваме бързо по цял свят. Това са не-медицински методи, подбрани сред безброй природни терапии – Пайда и Ладжин (упражнения за шляпане и разтягане, оттук нататък споменавани заедно като ПайдаЛаджин). Те не са мое изобретение, а са тайни народни терапии, практикувани в Китай от хилядолятия. Тяхната теория води началото си от античните китайски класики Хуан Ди Ней Джин (Huang Di Nei Jing) и Тао Те Чин (Tao Te Ching). Всъщност, различни вариации на упражнения, включващи шляпане и разтягане, могат да бъдат намерени през вековете по цял свят. Всички ние сме пляскали с ръце и сме протягали крайници, нали така?

Вярвам, че верният път към лечението трябва да бъде най-директният, прост и достъпен. Ограничени от дълбоко вкоренените разбирания, че професионалистите и здравната система са тези, които се грижат за нас, ние хората може дълго да сме се правили, че не виждаме очевидно правилния начин – да оставим нашия вроден механизъм за самолекуване да си свърши работата. Все пак аз вярвам, че този правилен начин е трябвало да се прояви чрез най-простия метод, методът ПайдаЛаджи".

Повече информация за предстоящи събития:

bottom of page